Vem lärde dig att du måste prestera för att duga?


Vem lärde dig att du måste prestera för att duga?

Av Lars Hornborg

Otillräcklighet är en av de främsta drivkrafterna bakom stress och ångest – vilket ofta leder till ett tillstånd av depression. Många av oss män att att vara stark, prestera och leverera är en del av vad det är att vara man.

Orden vi använder har en stark påverkan på våra känslor

Snabbare. Bättre. Mer. Det finns alltid utrymme för förbättringar. Var aldrig nöjd. Du kan bättre. Du måste tänja på dig själv, tänja på dina gränser, ta dig an nya utmaningar. Om du inte rör dig tillräckligt snabbt kommer du att bli omkörd av dom andra. Din framtida säkerhet beror på din förmåga att hantera ständiga förändringar.

Jag känner ett lätt fysiskt illamående när jag läser igenom dessa idiotiska plattityder - sådana som jag för övrigt vet att jag själv har använt. Jag har levt och arbetat i över 35 år i både näringslivet och offentlig sektor, som entreprenör, managementkonsult, ledarskaps- och organisationsutvecklare. Jag har strävat efter att utveckla min egen personal och andra organisationers personal. Och genom åren var jag ofta den som "uppmuntrade" människor att hela tiden höja sina prestationer, erbjuda dem gränslöshet, nya utmaningar, nya chanser att växa, men aldrig möjligheten att gå hem och känna sig helt nöjda efter en lång arbetsdag.

Jag begrep helt enkelt inte bättre.

Min uppväxt präglades av belöningar, inte av kärlek.

Jag lärde mig tidigt sambandet mellan att prestera och de känslomässiga eller materiella belöningar det ledde till. Och det omvända förstås - när jag underpresterade fick jag höra det högt och tydligt.

Otillräcklighet - klyftan mellan vad du kan göra och vad du tror att du behöver göra

Kanske har du det där ständiga dåliga samvetet som tjatar på dig för att du tror att du borde orka mer. Kanske känner du ångest och oro för att du inte är på topp som du brukade vara. Denna ständiga malande eller tjatande känsla är en säker väg in i depression.

Men vad händer om det inte är sant, allt detta som du tror att du behöver vara och göra?

Någon sa eller gjorde något som gav dig en uppfattning om hur du måste vara – men det betyder inte att det behöver vara sant.

Reglerna som styr ditt liv är inte huggna i sten. De kan verka oföränderliga men de kan avväpnas, rensas bort, ersättas med insikter och visdom som hjälper dig istället för att göra dig sjuk. Med rätt verktyg kan du faktiskt ändra ditt eget undermedvetna.

Att hitta tillbaka till livet

Workshophelgen Ut ur mörket - Lyckligare i livet har dessa frågor som fokus. Den är till både för dig som vill må bättre och för dig som helt enkelt vill uppleva mer lycka i ditt liv.

Om du vill hålla dig uppdaterad om detta ämne och höra om våra kommande seminarier är du välkommen att följa vår Facebooksida eller prenumerera på vår sändlista längst ner på hemsidan för Ut ur mörkret.

.