Vems tillåtelse eller godkännande behöver du?


Vems tillåtelse eller godkännande behöver du?

Av Lars Hornborg

Allt du upplever skapar undermedvetna spelregler som styr hur och vad du får och inte får göra, tycka eller vara.

Enklast att börja med sig själv. Pappa hade bestämda åsikter om sönernas framtidsval, liksom hans föräldrar hade om hans framtid. Det var viktigt att vi skaffade oss ordentliga utbildningar som ledde till välbetalda jobb så att vi kunde stå stabilt på egna ben. Och inga konstnärsyrken, tack så mycket!

Jag hade många framtidsdrömmar som ung men de hamnade på något märkligt sätt alltid i skymundan för den där inre rösten som tjatade om att det minsann inte var speciellt realistiskt eller tryggt eller välbetalt. Och ja, det fanns en gnagande rädsla för att bli underkänd.

Pappas budskap hade satt sig i mitt undermedvetna, utan att jag förstod det.

Det var först många år senare, när jag deltog i ett fördjupningsprogram i Resanmetoden, som jag förstod vidden av hur styrd jag har varit i mina livsval, stora som små. Kevin Billett som bland annat har utvecklat Ut ur mörkret-seminariet lotsade oss genom Tillåtelseprocessen.

Kevin bad oss att sätta oss två och två och genomföra ett rollspel. Först den ena och sedan den andre fick i en kort meditation som han ledde oss igenom hjälp med att upptäcka vilka personer i vårt förflutna eller nutid som vi på något sätt behövde tillåtelse eller godkännande av. 

Föräldrar, syskon, lärare, partners, barn, jag själv, till och med Livet - många ansikten dök upp, och ämnena sträckte sig över ett brett område. Tillåtelse av Pappa att göra mina egna livsval. Tillåtelse av mig själv att inte behöva vara stark i varje ögonblick. Tillåtelse av min fru att få vara självisk ibland. 

För varje person och varje behov fick partnern ikläda sig rollen som den som gav den efterfrågade tillåtelsen eller godkännandet. När du sitter där blir allt detta snabbt oerhört verkligt. Tårarna flödade, liksom tacksamheten för att inte längre behöva sitta fast i de gamla tokiga föreställningarna, som ju faktiskt sällan ens stämmer med verkligheten. Vilken befrielse!

Så vems tillåtelse eller godkännande behöver du? 

Klicka här för att hitta fler inlägg.

.